Vlucht naar Engelsmanplaat
auteur: Eelco Schut
boek Vlucht naar Engelsmanplaat
Dit fictieve oorlogsverhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd door het Nederlands verzet een poging ondernomen om twee geallieerde vliegers via de Waddenzee te laten ontsnappen. De twee Amerikanen waren
enkele maanden daarvoor los van elkaar bij Diever met parachutes aan de grond gekomen, nadat hun vliegtuigen door de Duitsers waren neergehaald.
Op 15 november 1944 liepen de vliegers, samen met twee leden van het verzet, bij eb naar Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Ze zouden daar verblijven
in een drenkelingenhutje tot een ingeseind Engels oorlogsschip hen zou oppikken. Niet alleen mislukte deze vluchtpoging, maar er kwam ook een verzetsman om het leven.
In dit fictieve verhaal ‘Vlucht naar Engelsmanplaat’ is er sprake van twee verzetsmannen, die samen met één Amerikaanse piloot via Engelsmanplaat uit Nederland willen ontsnappen.
Zij verblijven aan het eind van de oorlog, in 1944, tien dagen in een drenkelingenhut op Engelsmanplaat. Omdat de Duitsers het hele kustgebied verboden terrein hebben verklaard, moeten de mannen oppassen dat ze niet gezien worden vanaf de uitkijkposten op Schiermonnikoog. Ze wachten op het teken van de Engelsen en hopen als Engelandvaarders naar Engeland te varen.
Deze geschiedenis gaat over hun ontberingen op Engelsmanplaat en het mogelijke verraad van één van hen. Het is een spannend oorlogsverhaal dat zich afspeelt op een onheilspellende plek, waar
kou en straffe noordoostenwinden het de mannen niet makkelijk maken en ze het toch met elkaar moeten zien te redden. Zal dat ze lukken?
Eelco Adward Schut is afgestudeerd als psycholoog aan de Universiteit van Groningen en heeft een opleiding aan de Fotoacademie te Amsterdam gevolgd. Hij schrijft columns, essays en verhalen. 'De Vlindervanger' (2019) was zijn debuutroman.
Eelco Schut