Nieuws

19 Oktober 2022

Zieo Magazine wijdde dit artikel aan het boek 'Als materie verdwijnt' van Partizaanauteur Bart Rondas.

'Tijdens het schrijfproces ging onverwacht een oude wonde terug open' (Bart Rondas)

 

11 Oktober 2021

 

“Waar zijn politici in Gent toch soms mee bezig?” Nieuw boek neemt stadhuis op de korrel

 

 

 ©  fvv

GENT -

In een nieuw, satirisch boekje neemt Steven Everaert (62) – zelfverklaard ‘boomer, burger en ondernemer’ – de politieke actualiteit in Gent op de korrel. Inspiratie genoeg in het “politiek correcte Utopia” waarin de Gentenaars leven, klinkt het. “Ik vraag me vaak af: waar zijn die mensen toch mee bezig?”

Er zijn nieuwe vogels ontdekt in de Bourgoyen: de Blauwe Wauwel, de Groene Knipeend en de Rosse Krulpatreel. Al snel blijken het geen echte vogels te zijn, maar bekende bewoners van het Gentse stadhuis . Zo begint een van de fijnere stukjes in Groot Gelijk, een nieuw boekje van Steven Everaert.

Met een lach en een traan beschrijft ‘boomer, burger en ondernemer’ – zoals Steven Everaert zichzelf bestempelt – al enkele jaren de actualiteit in Gent. ‘Groot Gelijk’ bundelt korte, spitante stukjes waarin de draak wordt gestoken met de “lokale politieke elite” en haar “steekvlampolitiek”. “Een probleem in Gent? We smijten er geld tegen aan! En dat wordt nooit meer opgevolgd.”

 

 ©  IF

Inspiratie genoeg, zegt Everaert. Passeert allemaal de revue: statiegeld op sigarettenpeuken, het miljard euro schulden van de Stad, een verbod op suiker in tomatensoep, Pippi Langkous, het debat over dekolonisatie, het ‘groene gordijn’ van Filip Watteeuw en de algemene politieke correctheid.

“Ik woon hier zeer graag, maar als burger vraag ik me vaak af: waar zijn die mensen toch mee bezig? Schepen Sofie Bracke mocht niet naar Israël, maar Geely wordt met open armen ontvangen om te investeren in Volvo Cars. Wat dan met al die schendingen van de mensenrechten in China?”

Centrumbewoner

Everaert is de zaakvoerder van Victoir, een groothandel in bouwmaterialen in Wondelgem. Hij was een tijdlang actief bij Lijst ­Dedecker, maar vertrok daar in 2012. Als centrumbewoner maakt Everaert zich druk over wat hij “een Himalaya van het groot gelijk” noemt. “Die mannen staan zo hoog boven de grond, dat kan je niet geloven.”

Of hij zich dan afgeschreven voelt als Gentenaar? “Neen, totaal niet, maar ik ga ook geen pint drinken in Café Blond. (lacht) Schrijven blijft een hobby waarin ik me kan uitleven. En lachen is belangrijk, ook in moeilijke tijden zoals de coronacrisis. Je mag niet té veel serieux hebben. Of het geslaagd is, laat ik aan de lezers over. Maar ik heb me er zeer mee geamuseerd.”

Groot Gelijk is net verschenen bij Uitgeverij Partizaan

06 Oktober 2021

In Passepartout verscheen dit artikel over het boek 'Whisky - waanzin, weetjes & wijsheden' van auteur Stijn Hiers.

 

22 Juli 2021

Deze week in Primo: interview van Stijn Vanderhaeghe met wielerauteur Robert Janssens (82) over zijn romandebuut 'Sukkelaar', een uitgave van uitgeverij Partizaan.


"Ik vind mezelf voor alle duidelijkheid geen sukkelaar, he!"

Robert Janssens

 

23 Juni 2021

'Nu weet ik wat ik waard ben.'

Robert Janssens

 

Christel Van Renterghem maakte voor de website Gentleest.be een interview met auteur Robert Janssens over zijn romandebuut 'Sukkelaar'.

Oud-wielerjournalist Robert Janssens schreef op zijn 82-ste zijn eerste roman. Stadslezer en redacteur Christel Van Renterghem ging met hem in gesprek: "Met een klein hartje wachtte ik op Robert Janssens. Na 44 jaar werkzaam als sportjournalist en 15 boeken over de wielersport, mocht ik hem interviewen. Enkele minuten nadat hij binnen gekomen was, kon ik weer ademhalen en hadden we een leuk gesprek over zijn eerste roman Sukkelaar en over het leven."

Het schrijven van een roman was al op 16-jarige leeftijd een droom. Waarom wachten tot 82 jaar?
Ik heb tot mijn 82 jaar niets anders gedaan dan geschreven. Op mijn 16 jaar ben ik gaan werken en werd journalist . Dit heb ik gedaan van 1960 tot 2004. Mijn specialiteit was wielrennen, waarbij je soms veel te veel moet schrijven. En dan heb ik nog dat extraatje, namelijk 15 boeken over het wielrennen. Daar waren enkele kanjers van boeken bij. Het was dan ook moeilijk om nog iets anders bij te pakken. Na het einde van mijn carrière kreeg ik gezondheidsproblemen en was ik een goed jaar buiten strijd. Daarna heb ik nog enkele boeken en boekjes geschreven over het wielrennen en kwam tot de conclusie dat ik over dit onderwerp niets meer te vertellen had. Johny Vansevenant, politiek journalist bij de VRT-radio , motiveerde mij om verder te doen. Ik had hem behoorlijk geholpen bij zijn boeken over Eddy Merckx en hij stelde dit enorm op prijs. Zo zijn we vrienden geworden. Een andere vriend , een oud-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, bleef ook maar aandringen om mijn levensverhaal te schrijven. En zo ben ik eraan begonnen.

Waarom wilde je een roman en geen autobiografie geschreven?
Dat ging mij niet. Ik ben een veel lezer. Reeds als kind las ik Pietje Bell, Baron von Münchhausen, Dik Trom. Ik heb nog alle boeken uit mijn kindertijd. Mijn lievelingsauteur is John Irving. De verhaallijn en de zijstraatjes die hij in zijn werken legt, kon ik niet. Ik heb daar een grote bewondering voor. Maar ik mocht Irving niet nadoen. Ik kreeg maar geen structuur in mijn levensverhaal. Op een zeker ogenblik heb ik foert gezegd en ben gewoon beginnen schrijven. Dan heb ik hier en daar wat personages gecreëerd en zo begon mijn verhaallijn met de zijstraatjes te lukken.

Hoe lang heb je dan geschreven?
Redelijk vlug, in zes maanden had ik de brute versie. Elke voormiddag probeerde ik zinnen op papier te krijgen. De drang om rap te schrijven zat nog in mij. Want voor mijn werk had ik een deadline. Dus legde ik mij de discipline op om elke voormiddag aan mijn verhaal te werken. Ik vond na een tijdje dat ik een te strakke discipline had om fictie te schrijven. Ik moest mij kunnen laten gaan in mijn fantasie. Bij fictie mag de tekst wel eens meester zijn over de schrijver.

Robert Janssens
 

Is een fictieboek dan veel moeilijker?
Ik vond dat niet moeilijk. Ik vond het plezant. Ik kon de kronkels die ik in mijn hersenen had op papier zetten. Op het moment dat ik besefte dat ik geen reportages meer aan het schrijven was, werd het veel plezanter. Ik moest mezelf af en toe remmen, want ik had geen deadline meer.

Had je met deze roman een lezersdoelgroep voor ogen?
Ik had geen doelgroep, geen uitgever. Ik had niets. Ik had alleen het verlangen om zoiets te doen zonder te weten waar ik ging uitkomen. Ik had ook geen doelstelling. Ik wilde alleen schrijven en hebben voor mezelf. Ik wilde een cadeau aan mezelf geven.

Het boek is geen autobiografie, maar fictie. Bij het lezen zat ik me telkens af te vragen: “Wat is nu echt gebeurd en wie is wie?”
Dat is zo’n grapje waarbij mensen die mij kennen, moeten raden of het waar gebeurd is of niet. Er staan geen eigennamen in het boek. Dat is een fantasieke. Het is eigenlijk een proberen geweest.

Ik ben ook altijd benieuwd naar de titel van het boek ‘Sukkelaar’? Was het direct duidelijk dat dit de titel ging worden?
Ik wist niet welke titel ik aan het boek zou geven, omdat ik niet wist waar ik naartoe ging. Onderweg zijn er verschillende titels door mijn hoofd gegaan. Hier is het duidelijk dat het hoofdpersonage zich zelf als een sukkelaar ziet. Maar ikzelf zie mij niet als een sukkelaar. Wat me wel een beetje dwarszat was het feit dat ik tot mijn 16 jaar naar school geweest ben en ik wat avondlessen gevolgd had. In de journalistiek kwamen er meer en meer universitairen werken. Sommigen lieten dit voelen. Als sportjournalisten waren wij voor de andere journalisten wat minderwaardig. Bijvoorbeeld, ik had boven een reportage een titel van John Irving gezet en één van de andere journalisten kwam mij vragen of ik wist dat die titel een boek van John Irving was. Toen ik ja zei, antwoordde hij: “Maar dan lees jij ook boeken!” Als jonge journalist geeft dit wel een deuk in je zelfvertrouwen. Nu weet ik wat ik waard ben.

Is het hoofdpersonage dan een samensmelting van verschillende personen die je kent?
Nee, dat is een uitloper van mij. Het is iets wat uitdijt. Ik vond het zo plezant, dat ik al aan een volgend boek begonnen ben. Het hoofdpersonage heeft nu wel een naam, hij heet Jef en is het tegenovergestelde van wie ik ben.

Robert Janssens journalist
 

In het boek grijp je soms situaties aan om bepaalde gebeurtenissen of de maatschappij in een kritisch daglicht te stellen. Is het de bedoeling om de lezer er over te doen nadenken?
Dat zijn die zijwegen, die ik in mijn leven ook had. Ik probeerde daar altijd een mening over te vormen, zonder discussies te willen voeren of gelijk te willen hebben. Ik heb altijd toch mijn mening. Alhoewel het boek triestig eindigt, heb ik mij toch geamuseerd.

Eindigt het boek triestig voor de sukkelaar? Ik vind van niet.
Ja, de mensen zullen toch vinden dat het triestig eindigt, maar voor de sukkelaar voelt het aan als totale vrijheid, een bevrijding. Hij is bevrijd van de sociale druk. Hij heeft geen gezaag maar aan zijn oren, hij hoeft geen schone kleren meer te dragen, hij mag ’s nachts snurken.

Het was wel een verrassend einde. Hoe kom je daarbij?
Ja, zoals je ondertussen al gemerkt heb, is mijn grote idool John Irving. Ik heb dan ook wat trucjes van hem gepikt. Wie pikt er niet eens iets van een andere schrijver, of kunstenaar?

Heikele thema’s zoals Alzheimer en euthanasie ga je niet uit de weg. Is dit met ouder worden dat deze thema’s meer in je leven komen?
Het is met ouder worden, maar vooral ook met ervaring. Ik heb twee zussen die zwaar dementerend zijn. Ze verblijven allebei in een centrum voor dementerenden. Euthanasie hield mij niet altijd bezig, maar het is een fenomeen waarover je toch af en toe over nadenkt. Maar ik ben een persoon die daar niet zoveel bij stilstaat. Ik ben zelf zwaar ziek geweest en ik entertainde de anderen om hen maar niet verdrietig te laten voelen. In het ziekenhuis hadden ze nog nooit zo’n optimistische, blije patiënt gehad. Alhoewel ik met veel dingen bezig ben, maak ik mij geen zorgen over het leven. Ik ben er absoluut geen zwartkijker door geworden.

Komen er nog vele romans?
Ik heb veel plezier aan het schrijven gehad, maar vooral de manier waarop het uitgegeven werd heeft mij nog meer voldoening gegeven. In het begin had ik twijfels : geraakt dit boek wel uitgegeven? En wie zal dat willen? Ik heb het daarover met mijn vrienden gehad en de stand was 2-2. Twee zeiden dat ik het boek nooit ging kwijt geraken. Twee zeiden: “Als jij het niet uitgeeft, zal ik het uitgeven”. Ik heb dan de lijst van de uitgeverijen in Vlaanderen bekeken. Schrijver Stefaan Van Laere heeft een eigen uitgeverij , ‘Partizaan’. Op een maandagmorgen stuurde ik hem mijn manuscript op om 9u en om 11u kreeg ik een telefoon “ Ik ga het boek uitgeven”. Ik werd bij het volledig productieproces betrokken. Dat vond ik heel interessant. Nu ben ik aan het tweede boek bezig, maar leg mezelf geen deadline op.

Ik kan je alleen nog veel plezier wensen bij het schrijven van jouw tweede roman, derde roman, vierde roman…Ik ben vooral nieuwsgierig naar de evolutie van de hoofdpersonages in de boeken die volgen.

De roman Sukkelaar van Robert Janssens werd uitgegeven bij Partizaan, telt 350 bladzijden en is te koop in de boekhandel of te bestellen op de site de uitgever.

Christel Van Renterghem

 

25 Mei 2021

Journalist Sabine Van Damme voelde vandaag auteur Robert Janssens in Het Laatste Nieuws aan de tand over zijn roman 'Sukkelaar'.

 


"Ik wilde een roman schrijven, mijn verbeelding de vrije loop laten, puzzelstukken van een verhaal in elkaar passen."

wielerauteur Robert Janssens (82) over zijn romandebuut

17 Februari 2021
Vandaag in Het Laatste Nieuws: een artikel van Joeri Seymortier over het boek 'Op sterven na dood - een kritische kijk op het Belgische politiewezen' van flik op rust Marc De Buysscher.

lees hier het artikel.
14 Januari 2021

In De Gentenaar verschijnt dit artikel over het boek 'Kind van één zomer' van Gerlinde Weze.

 

10 November 2020

Op dinsdag 10 november 2020 was Kato Marynissen (20) te gast bij Anja Daems bij De Madammen (Radio 2).

U kunt hier de uitzending bekijken en beluisteren.

03 November 2020

Dit artikel verscheen in de wekelijkse nieuwsbrief van Seniorennet over het boek 'Liefs, ik' van kato Marynissen (20).

In haar boek 'Liefs, ik' vertelt Kato Marynissen (20) openhartig over haar eetstoornis. Het is een oprecht verhaal waarin ze geen blad voor de mond neemt. In het boek komt de lezer te weten wat de impact van deze mentale ziekte op haar leven is en hoe haar omgeving deze ingrijpende situatie heeft ervaren. Voorts wil het boek het taboe rond eetstoornissen doorbreken met de positieve boodschap dat er licht is aan het einde van de tunnel.

02 November 2020

Kato Marynissen vertelt in Het Laatste Nieuws over haar boek 'Liefs, ik'. U kunt het artikel hier lezen.

"Mensen in mijn directe omgeving probeerden me wel te helpen, maar ze stelden de eetstoor­nis veel te simplis­tisch voor"

Kato Marynissen

28 Oktober 2020

Kato Marynissen werd door oudllerling Gudrun van GO! Atheneum Mariakerke aan de tand gevoeld over haar boek 'Liefs, ik'.

 

U kunt het artikel hier lezen.

27 Januari 2019

De enthousiaste nieuwe Partizaanauteur Kobe Lecompte is terecht erg fier op zijn eersteling, de roman 'Babygehalte' die net van de persen rolde.

 

Hij maakt er dit YouTubefilmpje over.

 

Kobe gaat met zijn boek ook op tournee om zijn debutroman te lanceren.

Het programma:

Bibliotheek Landen, Stationstraat 31a, 3400 Landen - dinsdag 5 februari 2019 - 15u00 - 18u00

Passa Porta bookshop, Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel - woensdag 6 februari 2019 - 15u00 - 18u00

Salvator boekhandel, Befferstraat 5, 2800 Mechelen - dinsdag 12 februari 2019 - 15u00 - 18u00

Flyer Tattoo, Overleiestraat 46, 8500 Kortrijk - woensdag 13 februari 2019 - 15u00 - 18u00

La Bottega, Paardsdemerstraat 9, 3500 Hasselt - dinsdag 26 februari 2019 - 15u00 - 18u00

VTI internaat, Boeveriestraat 73, 8000 Brugge - 27 februari 2019 - 15u00 - 18u00

Modesalon Seraphine, Hoogpoort 30, 9000 Gent - donderdag 28 februari 2019 - 15u00 - 18u00

 

Meer info over de auteur vindt u op zijn website.

 

 

Het boek is te bestellen via elke boekhandel of rechtstreeks via de Partizaanshop.

13 Juni 2017

Leest Koning Filip vandaag al in avant-première het boek dat auteur Stefaan Van Laere over Heusdenkoers schreef?

De koning kreeg gisterenavond bij een bezoek in Evergem bij de Marokkaanse familie Benhaddou waar hij aan tafel genoot van de ‘iftar’ (de maaltijd na zonsondergang bij het vasten) een exemplaar van auteur Stefaan Van Laere overhandigd.

Het boek wordt pas komende zaterdag 17 juni om 18u30 in zaal Britannia (Heusdendorp 10 in Heusden) voorgesteld, maar de koning heeft er nu al eentje…

 

Boekvoorstelling: zaterdag 17 juni om 18u30 in zaal Britannia, Heusdendorp 10 in Heusden.

 

U kunt het boek hier bestellen.

 

14 December 2016

Tweemaal uitgeverij Partizaan nu zondag 18 december in de Standaard Boekhandel Dok Noord in Gent: om 14 uur signeersessie 'Tram 4 Korte ritverhalen deel II' (Elena Van Gent) en vanaf 15 uur het nieuwe kinderboek 'Ridder Zap' (Stien Thys) met haar vertelwagen.
 

 

Klik hier voor het programma.

04 November 2016

Op donderdag 3 november werd in de gemeentelijke basisschool van Niel het boek 'Expo '58 en zijn medewerkers' van François Van Kerckhoven voorgesteld in het bijzijn van enkele van de hostessen van de Expo.

 

U leest hier meer over het boek hoe het te bestellen.

04 Maart 2016

Uitgeverij Partizaan mocht niet ontbreken op de opening van een nieuwe Standaard Boekhandel in thuishaven Gent. Tijdens het openingsweekend zijn auteur-uitgever Stefaan Van Laere en auteur Elena Van Gent (bekend van 'Tram 4') te gast op een literair aperitief panelgesprek met ook nog auteurs Freek Neyrinck en Geertrui Daem onder leiding van Johan Dhaene en muzikale omlijsting van Luc Soens. Het gesprek vindt plaats op zaterdag 19 maart vanaf 11 uur in de nieuwe SB Boekhandel Dok Noord 7-006 (ingang via de Sassevaartstraat).

Iedereen welkom!

 

Uitgeverij Partizaan, een van de weinige Gentse uitgeverijen, mag uiteraard niet ontbreken op de opening van een nieuwe Gentse boekhandel...

14 December 2015

Gisteren zondag werd tijdens de kerstkoopdagen in de Standaard Boekhandel Kouter het debuutboek 'Tram 4' van auteur Elena Van Gent voorgesteld. Een uurlang was het aanschuiven en moest de auteur menig boek van een handtekening en een woordje voor de koper voorzien.

 

U leest hier meer over het boek en hoe het te bestellen.

11 December 2015

Gisteren kreeg een dolgelukkige auteur Elena Van Gent het eerste exemplaar van haar boek 'Tram 4' overhandigd door uitgever Stefaan Van Laere. Dit gebeurde in de Standaard Boekhandel Gent Kouter waar het boek zondag 13 december van 11 tot 12 uur met signeersessie aan het publiek wordt voorgesteld.

 

Iedereen welkom!

 

Meer over het boek en hoe het te bestellen leest u hier.

 

 

Auteur Elena Van Gent bladert nieuwsgierig in het eerste exemplaar van haar boek 'Tram 4' dat uitgever Stefaan Van Laere haar net in de Standaard Boekhandel Gent Kouter heeft overhandigd en is vol lof over de uitgave.

23 November 2015

Gisteren  werd bij Meyers Softfruit in Vlijtingen (Riemst) in Belgisch-Limburg onder ruime belangstelling van onder meer burgemeester Mark Vos van Riemst en gedeputeerde voor landbouw van de provincie Limburg Inge Moors het boek 'Koken met confituur' van De Jambrouwerij voorgesteld.

 

U leest hier meer over het boek en hoe het te bestellen.