Nieuws

Kato Marynissen in Het Laatste Nieuws over haar boek 'Liefs, ik'

02 November 2020

Kato Marynissen vertelt in Het Laatste Nieuws over haar boek 'Liefs, ik'. U kunt het artikel hier lezen.

"Mensen in mijn directe omgeving probeerden me wel te helpen, maar ze stelden de eetstoor­nis veel te simplis­tisch voor"

Kato Marynissen


 

Kato (20) schreef ‘Liefs, ik’, een boek over haar gevecht tegen een eetstoornis: “Voor het einde van het jaar wil ik frietjes gegeten hebben”

GentAmper 20 jaar is ze, maar Kato Marynissen uit Mariakerke mag zich al auteur noemen. De studente verpleegkunde beschrijft in haar boek ‘Liefs, ik’ het gevecht tegen de eetstoornis die ze een drietal jaar geleden ontwikkelde. Aan de hand van dagboekfragmenten en getuigenissen van mensen uit haar omgeving tracht Kato het taboe te doorbreken, vragen te beantwoorden en anderen te motiveren in hun herstelproces, met als doel: jezelf graag zien.

 

Kato (20) schreef het boek 'Liefs, ik' over haar gevecht tegen een eetstoornis © Kato Marynissen

 

Dagboek

Tijdens haar opname hield Kato een dagboek bij. Daarin pende ze neer hoe ze zich voelde en welke stappen ze zette. Haar dagboek vormde de basis van het boek. “Mijn dagboekfragmenten heb ik niet aangepast, ze geven weer hoe ik me op die momenten werkelijk voelde. Dat is vaak heftig om terug te lezen, maar voor mij is het belangrijk om te tonen hoe het écht is, met ups en downs”. Met deze getuigenis wil Kato het onderwerp meer bespreekbaar maken en duidelijk maken dat het oké is dat het soms wat moeilijker gaat.

 

Strijden tegen een eetstoornis is een proces van lange adem, maar een strijd die niemand alleen moet leveren. Toch hebben mensen met een eetstoornis vaak dat gevoel, omdat ze worstelen met zichzelf, maar ook met hoe de omgeving reageert. Ook dit probeert Kato te schetsen. “Vanuit mijn directe omgeving stuitte ik vaak op onbegrip. Ze probeerden me wel te helpen, maar stelden de eetstoornis veel te simplistisch voor. Op een gegeven moment geraakte ik in een neerwaartse spiraal, tot ik werd opgenomen. In mijn boek geef ik do’s en don’ts mee over hoe de omgeving best omgaat met iemand met een eetstoornis”. 

 

Sociale media

Sociale media spelen een rol in de beeldvorming van het zelfbeeld, maar ook in het herstelproces. Op Instagram proberen gebruikers enkel positieve berichten te plaatsen over hoe perfect hun leven wel niet is, vaak in tegenstelling tot de realiteit. “Ik probeer enkel mensen te volgen die een realistische boodschap verspreiden, die bijvoorbeeld aantonen dat élk lichaam perfect is en dat het normaal is dat je je niet altijd goed moet voelen. Jitske Van de Veire en Elodie Gabias zijn twee personen waar ik enorm veel aan heb”.

“Op mijn eigen sociale media hou ik een fearfood checklist bij. Tegen het einde van het jaar wil ik een aantal gerechten gegeten hebben die voor mij moeilijk zijn. Frietjes van het frituur staan bijvoorbeeld nog op mijn lijst, maar die drempel is groot. Maar het lukt me wel”.

Het boek ‘Liefs, ik” is momenteel te koop via Bol.comStandaard Boekhandel of via de website van uitgeverij Partizaan.





Deel dit nieuwsbericht: